woensdag 2 november 2011
Overgangsregering bouwt griekse sociale economie
Was in 1979 samen met vriendin éen van eerste vakantiegangers in griekenland, net bevrijd van kolonelsregime. We werden hartelijk ontvangen en sta daarom positief tegenover Papandreou. Hij is geïnteresseerd in presentatie van het zwart-wit beeld: hoe griekenland gaat uitzien zonder het strengheid plan. Geef mensen verantwoordelijkheid voor al hun kritiek, soms de straat opgaan is gemakkelijk. Met alle woorden die mensen wijzigen en bespreken, zal uitvoering van het plan nooit worden georganiseerd en blijven griekenland en balkan achter. Zet geld in waar monden zijn van sterke mensen die stáan voor sociale groei en welvaart. Eerst moet Papa door het formele proces, het parlement kan niet onder ratificeren uit. En dan in december kunnen hij en het parlement vol vertrouwen naar het volk.
Spannen van een financieel net op zich zelf gaat verwachtingen niet waar maken, sociále economie kan niet opgelegd met slechts financiële constructies. Harten hoofden en handen van bevolking maken dat het écht werkt. Giorgos Papandreou heeft een minder harde hand dan zijn vader, hardop wordt gezegd dat je bedelaars niet moet laten kiezen.
Italië is naast duitsland en Frankrijk in sterkte de derde economie van europa echter met hoge schuldenlast, redding van zo'n groot land gaat ons geld kosten. Van dit land mag méer verwacht als spil voor onderwijs en sociaal-economische groei in het middellandse zee gebied, het internationaal monetair fonds gaat controleren of italie genoeg doet om economische hervormingen door te voeren, is op de G20-vergadering in Cannes besloten. Het IMF publiceert elk kwartaal een rapport met de stand van zaken. Berlusconi is akkoord gegaan met toezicht door het IMF, al is volgens de italianen officieel geen sprake van strikte monitoring.
Beter werkt faciliteren van grootbrengen van kinderen door europese middenklasse: vaak hebben presterende ouders weinig kansen naast hun werk voor kroost. In nederland verliezen éen op drie vaders contact met hun kinderen, een knellend europees verschijnsel. Europa kán beter, scheidt presterende ouders niet fysiek van hun kinderen, ook niet in griekenland. Opkomende economieën buiten Europa hebben nog geen bijdrage toegezegd aan het Europese noodfonds, China en Brazilie willen eerst meer duidelijkheid.
Zaterdag
De griekse premier Papandreou heeft het vertrouwen van het parlement gekregen. 153 leden stemden vóor de overgangsregering, 145 leden tégen. Eerder op de avond zei Papandreou een overgangsregering te willen vormen. Het is maar de vraag of de grootste oppositiepartij daaraan wil meewerken, ND-leider Samaras wil meteen vervroegde verkiezingen. Tijdens besprekingen over een nationale eenheidsregering komt tegelijk aan de orde wie deze moet leiden, zei de premier.Update: De week waarin de euro werd gered
Recept: Penne met toscaanse worst en snijbiet
Een eenvoudig snel en echt lekker pasta recept van Theo Randall
Ingrediënten
- 800g snijbiet
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui, fijn snijden
- 1 teentje knoflook, fijn snijden
- 75 g gesneden pancetta spek
- 150 g toscaanse- worstjes, vel verwijderen en in stukken snijden
- 50 ml slagroom
- snufje gedroogde spaanse pepers
- 400 g penne rigate
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- bij opdienen: vers geraspte parmezaanse kaas
Bereiden
- Snij de uiteinden van de snijbiet en trek de groene bladeren van de witte stengels
- Snij de stengels op lucifer grootte en blancheer in kokend gezouten water gedurende 1-2 minuten of tot het zacht is. Afgieten en opzij zetten
- Blancheer de groene bladeren in kokend water met zout 4-5 minuten, daarna uitlekken en grof snijden
- Verhit de olijfolie in een grote steelpan met zware bodem, voeg de ui en de knoflook toe en bak zachtjes 5-6 minuten of tot het zacht is
- Voeg pancetta en de worst toe en bak op een laag vuur gedurende 20 minuten, daarna het overtollige vet afgieten
- Voeg room bij de saus en breng aan de kook. Roer de geblancheerde snijbiet stengels en bladeren, voeg de gedroogde spaanse pepers toe. Kook vervolgens 4-5 minuten. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper
- Kook de penne in een grote pan met kokend water volgens aanwijzingen op verpakking beetgaar. Grotendeels afgieten echter bewaar 100 ml van het kookvocht met de penne
- Voeg de pasta toe aan de saus, roer goed en voeg een klein deel van het gereserveerde water als nodig om de saus los te maken
- Kook zachtjes 2 minuten, daarna serveren met vers gemalen zwarte peper en geraspte parmezaanse kaas
Met een wijn advies van Susie Barrie: Chianti
Eet smakelijk
Labels: International